La venda de medicaments falsificats està en augment a nivell mundial

Data: 20-08-2024 - Categoría: Salut


Orígens i Extensió del Problema

Encara que Índia és considerada la font més gran de medicaments falsificats, altres països com Turquia, Ucraïna i Egipte també són responsables. Un informe de l'Institut de Seguretat Farmacèutica indica un augment del 38% en el tràfic de medicaments falsificats entre el 2016 i el 2020, i l'OMS estima que aproximadament el 10% dels productes mèdics en països en desenvolupament són falsificats o de qualitat inferior. Aquestes xifres podrien ser només la part visible del problema.

Tipus de Medicaments Falsificats

No només es falsifiquen medicaments populars com la Viagra; també s'han detectat antibiòtics, analgèsics com el fentanil, teràpies contra el càncer i medicaments per a la diabetis. Molts d'aquests productes contenen substàncies químiques perilloses, no tenen principi actiu o tenen dosis incorrectes, cosa que pot resultar en efectes mortals. Les Nacions Unides estimen que més de 500.000 persones moren cada any a causa de medicaments falsificats.

Regulacions i Respostes a Europa

El problema de la falsificació es va fer evident a Europa el 2010, quan versions falsificades d'Avastin, un medicament contra el càncer, van arribar a hospitals. Això va portar a l'adopció del Conveni sobre Medicaments Falsificats i la Directiva sobre Medicaments Falsificats de la UE el 2011, que va establir mesures per augmentar la seguretat en la fabricació i distribució de medicaments. El 2019, es va introduir un sistema de verificació que exigeix ​​codis únics als envasos, encara que la seva implementació és voluntària en alguns països.

Desafiaments a Països en Desenvolupament

Tot i les millores a Europa, la falsificació de medicaments continua sent un problema greu als països en desenvolupament, on la infraestructura i els recursos són limitats. L'escassetat de medicaments, exacerbada per la pandèmia de COVID-19 i l'augment de preus, ha portat molts pacients a buscar alternatives en línia, on s'estima que fins al 50% dels medicaments comprats són falsificats.

Resposta Internacional i Futur

La resposta internacional, liderada per l'OMS i l'UNICEF, ha estat insuficient. Tot i que s'emeten alertes i s'ofereix orientació, no hi ha capacitat per investigar i castigar els infractors. La manca de recursos en noves agències com l'Agència Africana de Medicaments en limita l'efectivitat. Les empreses farmacèutiques, centrades a protegir les seves marques, també enfronten desafiaments per actuar contra els falsificadors.

En resum, el tràfic de medicaments falsificats és un problema complex que requereix una resposta coordinada i efectiva a nivell global. A mesura que la demanda de medicaments augmenta i les condicions a molts països es deterioren, és probable que aquest fenomen continuï creixent, representant un desafiament significatiu per a la salut pública.