La UE prohibeix els plàstics d'un sol ús

Data: 03-07-2021 - Categoría: Medi Ambient


La venda de plats, coberts, palletes, bastonets i envasos de polietireno per a aliments queden prohibits des d'aquest dissabte, 3 de juliol.

El Govern estudia ara la forma pràctica i eficaç per aplicar aquesta normativa ja que la llei a Espanya no estarà aprovada fins d'aquí a uns mesos.

Fa tot just un mes, el 31 de maig passat, Brussel·les va demanar als països membres de la UE que harmonitzessin la prohibició de plàstics d'un sol ús i va instar els països que garanteixin que "les noves regles són aplicades de forma correcta i uniforme"

L'esmentada norma estableix que des del 3 de juliol de 2021 queda prohibida la venda de qualsevol producte fabricat amb plàstic oxodegradable, amb microesferes de menys de 5 mil·límetres, bastonets de cotó, coberts de plàstic, plats, palletes, palets agitadors de begudes, el pal dels globus, els recipients de poliestirè expandit i els gots d'aquest mateix material.

Addicionalment, aquest mateix dia entren en vigor en el conjunt de la UE una sèrie d'obligacions de marcat per a compreses, tampons higiènics i aplicadors de tampons; tovalloletes humides; productes de tabac amb filtres i gots de beguda.

El que prohibeix la norma és la introducció en el canal de distribució, però el comerciant que ja ho ha adquirit el pot vendre per la qual cosa des del Ministeri s'està fent una anàlisi jurídica per determinar les possibilitats de la seva aplicació directa.