La CUS, Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació se suma al lema del Dia Mundial de la Hipertensió Arterial: 'Coneix la teva pressió sanguínia'

Data: 17-05-2019 - Categoría: Salut

Com cada any el lema del Dia Mundial de la Hipertensió Arterial és 'Coneix el teu pressió sanguínia'. Una celebració que es va iniciar l'any 2005 impulsada per la Lliga Mundial contra la Hipertensió (WHL) i la Societat Internacional d'Hipertensió (ISH) amb l'objectiu de sensibilitzar i informar la població sobre la necessitat de prevenir i tractar la hipertensió arterial ( HTA) per, d'aquesta manera i entre d'altres complicacions, evitar el desenvolupament de malalties cardiovasculars i renals.

Cada any 10 milions de persones moren a tot el món de forma innecessària i, en molts casos, evitable, per culpa d'una pressió sanguínia elevada, el que situa a l'HTA com la principal causa única de mortalitat. Els pacients patiran un ictus, tindran un infart o moriran per una altra complicació cardiovascular associada a la HTA ". Per això, un cop més, és fonamental conèixer la pressió arterial de forma periòdica i promoure el desenvolupament de programes de monitoratge de la pressió sanguínia.


Actualment, l'HTA es defineix com la pressió arterial per sobre d'unes xifres de 140 mmHg per a la pressió arterial sistòlica (PAS) i de 90 mmHg per a la pressió arterial diastòlica (PAD). I segons les xifres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 1.000 milions de persones de tot el món pateixen HTA. Però el que és realment preocupant és que prop de la meitat de les persones afectades desconeixen patir la malaltia i en un 50% dels casos diagnosticats no es prenen mesures eficaces per controlar la pressió sanguínia.

El fet realment lamentable és que tan sols la meitat de les persones mortes per culpa de la HTA coneixien que tenien unes xifres elevades de pressió sanguínia.
Des de les autoritats sanitàries locals, nacionals i mundials s'alerta sobre que el 75% de la població hipertensa es troba en una situació de risc i és candidata a un infart de miocardi, un accident cerebrovascular o malaltia renal i fins i tot una mort sobtada.
L'objectiu principal establert per a aquesta ocasió és insistir en la correcta mesura de la pressió arterial per contribuir al fet que el percentatge de persones que tenen HTA i siguin conscients d'això s'elevi del 46,5% actual al 96%.

Pel que fa a Espanya, i segons les últimes dades, l'HTA afecta més del 40% de la població adulta. Uns 14 milions de persones, però al voltant d'un 14% dels pacients hipertensos desconeix el que és la HTA i que pot derivar en importants complicacions per a la salut si no es controla adequadament la pressió sanguínia.

També hem d'indicar que la prevalença d'hipertensió s'eleva fins al 85% en la població major de 65 anys ia això hem de sumar que la prevalença es troba ja entre el 3,5% i el 5% en el cas dels menors de 18 anys, el que els converteix en víctimes potencials en la fase d'adults.