Efectes de les tovalloletes i altres residus que es llencen al vàter

Data: 13-08-2019 - Categoría: Medi Ambient

La CUS – Salut, Consum i Alimentació es fa ressò de la campanya ‘Estem creant un monstre’, per a conscienciar sobre la importància de la bona gestió d’aquestes deixalles. Les tovalloletes humides, els bastonets per a les orelles, els cotonets i els apòsits femenins són residus que no es degraden i que poden provocar obturacions a les canonades dels nostres sistemes de sanejament

L’abocament d’aquests residus genera, a més un impacte directe sobre la qualitat del medi hídric i sobre la seva biodiversitat. Aquesta campanya de sensibilització vol alertar i conscienciar la població de Catalunya sobre la necessitat de gestionar de manera adequada diversos residus que s’empren per a la higiene personal i que sovint s’acostumen a llençar a través del vàter, provocant problemes als sistemes de sanejament.

La campanya uneix la voluntat política i les institucions implicades en el cicle de l’aigua, per traslladar a la societat la necessitat de la seva implicació activa en aquest objectiu comú que és la sostenibilitat i la preservació dels recursos hídrics.
 


Aquest tipus de residus provoquen un impacte negatiu directe en diversos àmbits:
 
a) A les ciutats (obtura les canonades i baixants dels edificis)
b) A les depuradores (sobrecost econòmic perquè les malmet)
c) Al medi ambient (impacte sobre l’ecosistema marí, bàsicament)
d) Als pressupostos públics (sobrecost per a la seva gestió i eliminació)

Llençar les tovalloletes humides pel vàter, els bastonets per a les orelles i els cotonets, entre d’altres residus d’higiene personal, comporta uns sobrecostos en els sistemes de sanejament quantificats entre 500 i 1.000 milions d’euros.

El problema és que molts ciutadans no veuen les conseqüències. I això fa que no es percebin. És a dir, estem creant un monstre perillós però que no veiem. Un problema que no podem visualitzar perquè es manifesta dins les canonades, lluny dels nostres ulls i de la llum del dia.

Per exemple, a l’entorn de Barcelona, en un any, les depuradores de l'Àrea Metropolitana de Barcelona recullen 4.400 tones de residus sòlids, la major part dels quals són tovalloletes humides, segons dades de finals de 2017. Aquesta xifra suposa llençar pel vàter més d’un quilo i mig de residus sòlids per persona i any. Altres depuradores urbanes, com la de Gavà Viladecans, van recollir durant el 2017 prop de 244 tones de tovalloletes humides.

A ciutats de mida mitjana com Manresa, es recullen anualment unes 17 tones de tovalloletes. Tot i que es constata un descens, la xifra encara és massa alta. A Osona, segons el Consell Comarcal, durant el 2013, una única depuradora de les 29 que gestionen va registrar fins a un total de 17 incidències relacionades amb les tovalloletes. Un altre exemple és la depuradora de Lleida: el 2017 va recollir 247 tones de residus als filtres, la majoria dels quals eren tovalloletes.

En definitiva, les tovalloletes i aquest tipus de residus no són biodegradables, tot i que en el seu envàs es digui que són tovalloletes d'un sol ús. Cal tenir en compte que aquest tipus de tovalloletes humides són una barreja de fibres sintètiques que no es descompon amb facilitat, tot el contrari que passa amb el paper convencional, realitzat a base de cel·lulosa pura.