Alerta sanitària a Espanya: Sanitat retira aquest famós medicament per a l'acidesa d'estómac

Data: 09-10-2022 - Categoría: SalutUn lot d'Omeprazol ha estat retirat del mercat per l'Agència Espanyola d'Alerta i les Emergències Sanitàries a causa d'un error de fabricació.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha demanat retirar un lot del medicament per a l'acidesa d'estómac conegut Omeprazol. Concretament, es tracta d'Omeprazol Altan de 40 mil·ligrams en forma de pols i amb una presentació de 50 vials. Aparentment, no és la primera vegada que l'Aemps detecta defectes en algun lot d'aquest famós fàrmac.

Segons ha informat l'organisme, s'ha detectat un resultat fora d'especificacions a l'assaig d'impureses desconegudes, per la qual cosa sol·liciten la retirada del mercat de tots els lots afectats i la devolució al laboratori per les vies habituals. Seran les comunitats autònomes les que hagin de gestionar el procés.

Al comunicat, es detalla que aquest tipus de format d'Omeprazol sol ser distribuït principalment en hospitals i centres de salut, per la qual cosa aquests ens han de prestar especial atenció a aquesta alerta. Les especificacions concretes del medicament són lot d'omeprazol 22C0169, amb data de caducitat 31/03/2023.

Un medicament popular

Encara que comunament es creu que l'omeprazol és un protector d'estómac, realment la seva funció no és aquesta, sinó reduir la producció d'àcid a l'estómac, cosa que tècnicament es coneix com a 'inhibidor de bomba de protons'.

Un excés d'àcid a l'estómac pot provocar refluxos gastroesofàgics, sensació de cremor i, fins i tot, accentuar úlceres.

L´ús d´aquest medicament està indicat per a casos de reflux gastroesofàgic i per a úlceres, tant gàstriques com duodenals. Així mateix, se sol prescriure en el tractament contra el bacteri helicobacter pylori.

Tot i els aclariments mèdics sobre les limitacions del seu ús, Omeprazol és dels medicaments més venuts al nostre país i, el 2015, va arribar a ser el fàrmac més consumit, amb més de 50 milions d'envasos venuts.