Volar amb salut

Data: 30-08-2011 - Categoría: Salut


Els viatges en avió poden costar-nos quelcom més que diners. L’ambient de la cabina d´un avió és molt sec i equival a una alçada de entre 6.000 o 8.000 peus, cada enlairament i aterratge ens poden fer suportar més pressió atmosfèrica de l’habitual, en ocasions viatgem a llocs amb un horari oficial molt diferent del nostre, els llargs trajectes poden empitjorar-nos la circulació de las cames y també dalt d´un avió ens podem marejar.
Per tot això considerem oportú fer-vos a mà aquestes recomanacions per viatjar de la forma més saludable possible.
Sequedat del aire: Cal saber que el aire que es respira en una aeronau pressuritzada, és aire exterior escalfat des de uns -50ºC  fins als 27ºC i posteriorment refredat fins a una temperatura de confort que ronda els 23ºC. Aquests canvis en la temperatura del aire tenen com a conseqüència la davallada de la humitat relativa de la cabina pressuritzada que pot arribar a ser inferior al 10% en 30 minuts. Aquestes baixes concentracions d´aigua en el aire fan que es ressequin les mucoses. Això es nota principalment en la sequedat dels llavis i la picor als ulls. Cal tenir present que també augmentaran les pèrdues d´aigua a través de la respiració i de la pell.
Per pal•liar els efectes dels de la baixa humitat en vols llargs cal:
1. beure molta aigua, al menys i got d’aigua per cada hora de vol
2. evitar el consum excessiu d’alcohol
3. evitar el consum excessiu  de begudes que augmenten la diüresi (quantitat d’orina) com ara el cafè o té
4.  utilitzar crema hidratant per llavis i pell
5.  evitar l’ús  de lentilles.
Prevenció de la trombosis venosa profunda: Pot afectar a tot aquell que estigui assegut massa hores seguides, tant en cotxe, com en bus o avió. Es recomana :
1. estirar les cames de tant en tant
2. no dormir en posicions incòmodes ni amb les cames creuades
3.  vestir roba ample
4.  beure molta aigua
5.  no prendre medicació inductora de la són
6.  usar mitges de compressió si es tenen trastorns venosos previs.
Varo traumes:  A mida que ascendim en una aeronau, la pressió atmosfèrica de la cabina disminueix, fins un màxim corresponent a una alçada de 8.000 peus. Això pot causar odontàlgies (mal de queixal), mal de cap o otàlgia (mal d’orella). Uns són més freqüents en l’ascens i uns altres en el descens.
La primera recomanació és no viatjar si es té un refredat o grip, una otitis o una sinusitis. El cas més freqüent es el mal d’orella que podem pal•liar deglutint, mastegant xiclet, badallant o fent la maniobra de Valsalva (expulsar aire suaument amb la boca i el nas tapats).
Cinetosi: El mareig quan es  viatja en qualsevol mitja de transport s’anomena cinetosi o mal de moviment.  Es pot prevenir però no tractar. Es recomana:
1. dormir suficientment
2.  evitar situacions d’estrès
3.  mastegar xiclet
4.  no viatjar en dejú ni tampoc menjar massa abans del viatge
5.  evitar beure líquids
6.  prendre “Biodramina” 30 minuts abans de sortir.
Si es presenten els símptomes cal:
1. Obrir l´aire
2. Respirar a poc a poc i profonament
3. Evitar moviments bruscos del cap
4. Fixar la mirada en un punt fix cap a davant.
Jet lag: S’anomena així al trastorn dels ritmes circadians produït pels desfases horaris al creuar ràpidament (en avions a reacció) més de 4 fusos horaris. Els símptomes depenen del estat físic de les persones, del número de fusos horaris creuats i de la direcció del viatge. Es pot patir malestar general, somnolència o insomni, trastorns digestius i cansament. Generalment els vols en direcció Oest-Est tenen una re sincronització més difícil. No es recomana  prendre “Melatonina”. A tot estirar la resincronització dura una setmana.