Trucs per alleugerir els esmorzars

Data: 05-09-2011 - Categoría: Alimentació


  • Els dolços industrials no han de formar part habitual dels desdejunis, ja que sumen massa calories, sucres i greixos. Un croissant de xocolata, aporta 365 Kcal, el 20% del total de les calories d'una dieta equilibrada de 2.000 Kcal, a més d'una substanciosa quantitat de sucres i de greixos, saturats o trans.
  • Un tros de bescuit (coca o pa de Pesic) casolà proporciona gairebé la meitat de calories (unes 190 Kcal), és fàcil d'elaborar i més saludable, amb menys sucre i greixos que podem controlar en quantitat i qualitat,  a base de farina, sucre o mel, i oli. Per això, com menys pesi un bescuit, menor serà la seva aportació energètica. També serveix substituir part de la farina per polpa de poma rallada. Es pot substituir la meitat del sucre per un grapat de panses i el bescuit queda més lleuger.
  • El muesli és una barreja de cereals (arròs, civada, flocs de blat de moro) amb fruits secs, substitueix als cereals ensucrats. Té menor quantitat de sucre que  la resta de cereals comercialitzats, la qual cosa es tradueix que es digereix de forma més lenta, proporciona l'energia al cos de manera gradual i treu la gana durant més temps.
Barrejar fruita fresca i fruits sec. Aquí teniu una recepta dolça i lleugera: milfulles de poma o pera, intercalat amb orellanes de préssec o una altra fruit sec. Per a això, es lleva el cor de la fruita, es talla en làmines i s’enforna durant 5 minuts. Al mateix temps, es bullen els  fruits secs en una mica d'aigua aromatitzada amb canyella i després es tritura fins a obtenir un puré. S'intercalen capes de làmines de fruita amb crema de fruites seques i canyella, sobre la torrada del desdejuni.
  • Pa integral per a cada dia, en lloc de galetes o pastes.
  • Formatge fresc o mató en lloc de mantega. Si el formatge és descremat, aporta fins i tot menys calories i greix. El pa integral torrat untat amb formatge fresc i una mica de mel o de melmelada, és una bona proposta matutina.
  • Menys sucre en el cafè. Espècies com la canyella, el clau o la vainilla emulen el sabor dolç i potencien el dolçor dels aliments naturals, com les fruites o la llet. Un complement adequat del desdejuni són les taronges a la canyella o un puré de poma per cobrir i endolcir la torrada. Amb el toc de canyella queda deliciós el formatge va matar amb fruita seca torrada. Amb canyella, podem endolcir el cafè, la infusió o la llet.
  • Les tres racions diàries aconsellades de fruita es poden menjar en qualsevol moment del dia. Entre hores, a mitjan matí o mitja tarda poden ser bones ocasions. Convé variar les fruites i donar preferència a les de temporada, per apreciar millor el seu sabor i beneficiar-se de les seves indubtables propietats nutritives.