La veritat sobre els aliments light

Data: 01-09-2011 - Categoría: Alimentació


Els productes light han irromput en els supermercats d'una forma escandalosa. Fa uns anys ni es coneixien; ara formen part indispensable de les nostres vides i de la nostra cuina. No obstant això, no són miraculosos i han de ser acompanyats d'una bona dieta.

Cada dia la televisió bombardeja als consumidors oferint una enorme quantitat de productes baixos en calories, denominats light. La influència de la societat, notablement preocupada pel manteniment de la silueta i per la possibilitat de portar un alimentació sana, és la culpable d'aquest augment de l'oferta ?lleugera?.

El dolent d'aquesta espècie de boom és que pot provocar una certa confusió en el consumidor. El primer que aquest ha de tenir molt clar és què és exactament un aliment light. Els productes així anomenats són baixos en calories perquè han estat desgreixats o perquè se'ls ha reduït o llevat una quantitat de sucres. És a dir, han sofert una reducció o substitució d'alguns dels components dels productes tradicionals per aconseguir que tinguin una menor aportació calòrica.

Additius i succedanis

Però cal recordar que els greixos no només són necessàries per a l'organisme, sinó que a més donen sabor i consistència als aliments. Per tant, han de ser substituïdes per altres substàncies. Generalment s'utilitzen amb aquest objectiu additius i succedanis, com per exemple alguns edulcorants no nutritius, ja que donen sabor però amb prou feines aporten calories.

El principal avantatge dels lleugers és que ajuden a moderar el consum d'energia. El seu principal inconvenient és que vegades a compten amb massa additius. Aquesta idea poc té a veure amb la d'aliment saludable que moltes vegades es tracta d'associar amb els productes baixos en greixos.

El que és innegable és que aquests articles contribueixen a portar una alimentació més variada a aquells que, per raons d'estètica, es posen a dieta. De la mateixa manera, permet menjar determinats aliments a persones que, per problemes de salut, no podrien provar-los.

Consum responsable

Una norma a seguir per tots aquells que recorrin a aquests aliments és que és necessari realitzar un consum responsable en prendre productes *light. De gens serveix abusar d'aquests productes per allò que no engreixen ja que, finalment, s'ingerirà la mateixa quantitat de greixos i sucres. A més és possible que encara que l'aliment contingui menys quantitat de greix que el no lleuger, encara aporti massa calories.

Per això és important llegir amb atenció les etiquetes dels envasos, a pesar que de vegades semblin jeroglífics. I és que és veritablement necessari saber quin és la raó que el producte sigui *light. És a dir, quin nutrients són lleugers, quanta grassa porten i de quin tipus és. De vegades un aliment es qualifica com a baix en calories a causa de la disminució d'un solament dels nutrients. És essencial saber quin o quins són, per indicar si és adequat o no a cada tipus de dieta.

Garantia de qualitat?

Respecte a la qualitat dels aliments cal tenir en compte que, en moltes ocasions, en els processos industrials per obtenir aquests productes es perden certs nutrients, sobretot aquells que es relacionen amb els greixos. Aquesta és la raó que, amb freqüència, s'afegeixin algunes vitamines i minerals.

En general no es pot dir que el consum de lights sigui ni bo ni dolent; simplement cal anar amb compte del que es menja, llegir les etiquetes amb atenció i, per descomptat, no deixar d'ingerir productes naturals. És a dir, el millor és tractar de combinar d'una manera lògica tots dos tipus d'aliments.

De debò són *light?

Un dels majors problemes que presenten els denominats productes light és que no tots són el que diuen ser. És a dir, en més ocasions de les degudes apareix la qualificació light en productes que no ho són. Segons un acord de la Comissió Interministerial per a l'Ordenació Alimentària (CIOA) només es podran denominar light o lleuger aquells productes el valor energètic dels quals hagi sofert una reducció d'almenys un 30% del producte de referència que es determini.

No obstant això, segons un estudi realitzat per la Unió de Consumidors d'Espanya (UCE), el grau de compliment d'aquest acord és més aviat desolador. I és que l'informe afirma que només dos dels 14 productes que aquesta associació va examinar complien la normativa espanyola de la CIOA sobre productes denominats lleugers.

Begudes refrescants, salses de taula com a tomàquet o *mahonesa, derivats *cárnicos, plats preparats, conserves de peix, melmelades i productes làctics (gelats, mantega i formatge) són els diferents tipus de productes que ha examinat la UCE. En molts dels casos estudiats el problema és, senzillament, que es tracta d'un producte diferent i no del mateix, però baix en calories. És a dir, la composició del mateix és completament diferent. Un altre truc més que habitual és el de disminuir la ració de menjar. El resultat és evident: menys pes, menys calories, però més engany.

L'edat mes adequada

No és que existeixi una edat adequada per al consum de productes lleugers o *light, però sí alguns moments en la vida en els quals no haurien d'ingerir-se (almenys de manera habitual) aquest tipus d'aliments. En concret, durant la infància i adolescència no són gens recomanables, ja que s'està en ple procés de formació dels teixits i són necessaris tots els nutrients dels aliments. A més, durant ambdues èpoques el consum calòric és molt alt. Per raons radicalment oposades els ancians tampoc han de prendre lleugers perquè es fan necessaris els consums naturals per suplir les deficiències causades per l'edat.

Font: www.alimentacion-sana.com.ar