Estalviar energia, l' opció més intel·ligent

Data: 28-08-2012 - Categoría: Consum

Moltes de les accions diàries consumeixen energia però no en som del tot conscients. I el cert és que tots som responsables i hem de prendre consciència per estalviar-ne. Més enllà d’alguns consells sobradament coneguts per tots, hi ha un bon nombre de petites accions que dutes a terme diàriament i amb constància, ens poden ajudar a reduir la despesa energètica. Un estalvi que beneficia al medi ambient i, molt important en els temps actuals, també a les nostres butxaques.

En primer lloc, pel que fa la calefacció i la climatització de la llar, hem de tenir present que per ventilar les habitacions n’hi ha prou en obrir la finestra durant 10 minuts. A l’ hivern, amb una temperatura de 21º C i a l’estiu, de 26º C, és suficient per gaudir d’un confort adient. Baixar un grau la temperatura suposa un estalvi energètic del 8%. Tingueu la precaució de no tapar els radiadors amb mobles, així aprofitareu al màxim l’escalfor que generen. Si sortiu de casa poques hores, reguleu el termòstat de la calefacció a 15º C o a la posició econòmica de l’aparell mentre que si, per contra, heu de romandre moltes hores fora de la llar, és millor apagar-la.

Si parlem de la il·luminació, sempre que us sigui possible, opteu per la natural. Pinteu de colors clars el sostre i les parets, quelcom que us ajudarà a minvar la despesa de llum artificial. D’altra banda, sempre que sortiu d’una habitació, apagueu el llum i a l’hora d’instal·lar bombetes i làmpades, escolliu les que són de baix consum, doncs aquestes generen una despesa 5 vegades inferior i duren fins a 10 vegades més.
En el cas dels electrodomèstics, penseu que el sol és sempre el millor sistema d’assecat, mentre que a l’hora de rentar els plats, és preferible utilitzar el rentavaixelles que no pas fer-ho a mà i amb aigua calenta, ja que la despesa és fins a un 60% més elevada. Per cert, un consell per tots aquells que acostumen a obrir constantment la nevera: en 15 segons, tot l’aire fred del frigorífic es perd i quan el tanquem ha de treballar per tornar-lo a refredar. Així doncs, penseu bé què voleu abans d’obrir-ne la porta.

No podem tampoc deixar d’esmentar una qüestió com la utilització de l’aigua perquè, tot i que en els darrers anys ha augmentat molt la cultura de l’estalvi d’aquest bé tan preuat, mai està de més remarcar la importància de fer-ne un bon ús. En aquest sentit, sempre és millor dutxar-se que banyar-se. Tanmateix, tingueu present l’opció dels captadors solars. Amb una instal·lació de 2 a 3 metres quadrats es pot produir la major part d’ aigua calenta sanitària per un habitatge.

Per últim, cal fer referència també a la qüestió del transport, perquè precisament, aquest sector és el principal consumidor d’energia. Sempre que pugueu, aneu a peu o en bicicleta i per a distàncies més llargues, escolliu el transport públic. En el cas que us hagueu de moure mitjançant el cotxe, penseu que les posades a punt regulars allarguen la vida del vehicle i redueixen el consum de combustible entre un 3 i un 9%. La manera de conduir influeix significativament en el consum energètic del cotxe, arribant a diferències del 30% depenent del nostre estil a l’hora de circular.

Aquestes són algunes de les eines que teniu al vostre abast per millorar l’eficiència energètica. Formes molt senzilles de reduir la despesa en termes de climatització, llum, aigua i transport que, a final de mes, poden tenir repercussió apreciable en la nostra capacitat d’estalvi.