ELS MOLESTOS GASOS INTESTINALS

Data: 22-05-2012 - Categoría: Alimentació

Si ben els gasos intestinals són aire present de manera natural en el tracte digestiu, la flatulència o aerofagia és en ocasions molt molesta i inoportuna. ja que la producció de gasos és inevitable, convé que coneguem algunes de les seves causes i remeis.
L'estómac no és un òrgan productor de gas, sinó que tot l'aire que rota és aire que s'ha deglutit, bé com a part del contingut alimentari o com a aire empassat de forma involuntària o inconscient.

Descartant malalties de l'aparell digestiu i intoleràncies a determinats aliments, l'aerofagia ha de considerar-se un trastorn de la conducta alimentària.
Hàbits com el menjar de pressa, consumir un excés d'aliments rics en fibres poc digeribles (llegums, cereals, làctics, verdures, fruita amb pell, begudes amb gas, edulcorants artificials, fritades, alguns medicaments, així com diversos aspectes psicològics exerceixen un paper important en l'aerofagia.
Paradoxalment, la fibra que és molt important per al bon funcionament de la flora intestinal, pot ocasionar gasos durant la seva digestió.

Els símptomes més habituals són: inflor abdominal, malestar o dolor abdominal, rots o gasos rectals.

El tractament consisteix bàsicament en l'aplicació de teràpies conductuals, a força d'introduir modificacions en la dieta com:

  • Prendre's el temps necessari per menjar, mastegar de forma adequada i amb la boca tancada, menjar a poc a poc, sense presses, no parlar mentre es menja
  • Substituir els aliments propensos a la formació de gasos durant algun temps, fins a millorar els símptomes, i després, consumir-los de nou en petites quantitats i comprovar la reacció de l'organisme.
  • Realitzar exercici físic regularment.
  • Trencar el bulliment mentre es couen els llegums: bé en retirar-les del foc o en afegir aigua freda.
  • Pelar les fruites, consumir pinya i papaya, els enzims de la qual ajuden a la digestió i eviten la formació de gasos.
  • Pendre infusions de camamilla, canyella o cardamom després del menjar, per a una millor digestió.