El consumidor responsable durant les vacances

Data: 25-08-2014 - Categoría: Consum

Ser un consumidor responsable ha de ser un objectiu al llarg de l’any, pel que, també quan ens trobem de vacances, hem de ser curosos amb el medi ambient. En aquest sentit, és especialment important el consum responsable d'aigua i energia, quelcom que que ens permetrà no només tenir cura del nostre entorn, sinó també estalviar en les nostres factures.

1. Estalvi d'aigua. Especialment important en els mesos d'estiu, quan les pluges acostumen a ser més escasses. Així podem estalviar:

  • No cal confondre valor i preu: encara que no es pagui directament l'aigua que es gasta quan som de vacances (per exemple, en un hotel o un càmping) cal pensar que és un ben escàs.
  • Si disposem d' un xalet o apartament amb jardí, s'ha de regar a l'alba o al capvespre per evitar l'evaporació, ja que s'estalviarà fins a un 30% d'aigua. El sistema de reg més eficient és el de degoteig. És millor triar plantes pròpies del lloc i recordar que la gespa és una gran consumidora d'aigua doncs absorbeix fins al 70% del reg, per la qual cosa podria ser interessant cercar alternatives.
  • Pel que fa la piscina privada, si en pensem construir una, és recomanable no fer-la excessivament profunda (uns 2 metres de màxim). Cal comprovar que la piscina no té fugues d'aigua i és necessari instal·lar sistemes de depuració adequats a la seva grandària per evitar emplenar-la.
  • I sempre és essencial: dutxar-se en comptes de banyar-se (un bany gasta quatre vegades més), usar aixetes monocomandament per evitar degotejos (una gota per segon suposa 30 litres al dia), posar la rentadora i el rentavaixella quan siguin a plena càrrega, instal·lar vàters amb sistema de mitja descàrrega i atomitzadors a les aixetes.
2. Estalvi d'energia. A l'estiu, el consum d'electricitat es dispara a causa de la massiva utilització de l'aire condicionat, especialment en els dies de més calor. Aquestes són algunes idees per tractar de reduir el consum:
  • L'aire condicionat, només si és necessari: aquests aparells són els grans consumidors d'energia durant l'estiu. És preferible tractar d'aprofitar la ventilació de la casa o emprar un ventilador, però si és necessari utilitzar-lo ha de fer-se sempre amb el termòstat al voltant dels 25 graus. Si volem comprar un aparell, és fonamental que tingui una bona eficiència energètica. Els comerços han d'evitar mantenir les seves portes obertes amb la climatització posada, ja que això suposa un malbaratament d'energia innecessari.
  • En el transport. Quan es pugui, és preferible caminar, anar amb bici o agafar el transport públic. L'estiu pot ser un bon moment per canviar d'hàbits de transport i conèixer el transport públic: interessar-se pels trajectes, les línies i els abonaments pot fer que ens adonem que pot ser més ràpid i econòmic que agafar el cotxe.
  • A casa. La rentadora i el rentavaixella han d'estar plens quan els fem funcionar (a més, alguns tenen programes de rentat ecològics que estalvien aigua i energia), és preferible utilitzar el gas abans que l'electricitat i reduir el consum innecessari: apagar les llums, optar per bombetes de baix consum o evitar la posició d' stand-by dels electrodomèstics poden ser algunes mesures.

Font: CECU