Contra la HIPERTENSIÓ menys SAL

Data: 10-10-2013 - Categoría: Alimentació

Els espanyols consumeixen una mitjana de deu grams de sal al dia, mentre que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 5 el màxim per tenir la pressió arterial en nivells acceptables (per sota de 140/90 mmHg) i reduir el risc de malalties cardiovasculars.
Prop del 80 % de l'aportació de sal diari procedeix dels aliments processats i preparats. El 10 % de la sal restant s'agrega en cuinar o en la taula i l'altre 10 % és sodi natural dels aliments i els medicaments.
D'una banda, el consum de sal és necessari per al bon funcionament de l'organisme: hidrata i regula els fluids corporals, manté el pH de la sang i ajuda tant a transmetre impulsos nerviosos com a la relaxació muscular.
I per un altre, la ingesta excessiva de sal i la reduïda aportació de potassi característiques de l'alimentació del món occidental han condicionat, al costat de l'obesitat i al sedentarisme, un augment progressiu de la incidència i prevalença de la hipertensió arterial.

Una aposta segura és triar aliments frescos enfront dels transformats.

A l'hora de fer la compra la SEH recomana tenir en compte l'etiquetatge nutricional i multiplicar per 2,5 la quantitat de sodi que indica l'aliment per calcular els grams de sal reals.

Un dels trucs que aconsella l'Associació per reduir la ingesta de sal és assaonar els plats amb llimona i espècies.

Font: Associació de la Societat Espanyola d'Hipertensió-Lliga Espanyola per a la Lluita contra la Hipertensió Arterial (Seh-Lelha).