Consells per generar menys residus alimentaris

Data: 09-08-2012 - Categoría: Alimentació

Cadascú de nosaltres genera, diàriament, una quantitat considerable de residus derivats del consum d’aliments. Ja sigui per una manca de planificació en la compra, l’absència del control de les dates de caducitat o una falta de coneixement de com emmagatzemar els aliments a casa, el cert és que encara avui, acabem llençant a les escombraries menjar que, amb una correcta gestió, mai hauria tingut aquest destí. A continuació eproposem  una sèrie  de consells per tirar menys residus alimentaris, a l’hora que estalviem i ajudem a protegir el medi ambient:

1. Planifiqui la compra: Elabori un menú setmanal. Miri el frigorífic i el rebost per veure si compta amb els ingredients necessaris i confeccioni una llista de la compra en la qual tan sols hi figurin els aliments que li facin falta. No es deixi temptar per les ofertes. Compri la fruita i verdura per peces en lloc de preenvasada.

2. Comprovi la data de caducitat: Si no té previst consumir immediatament un
article la data de caducitat del qual és pròxima, agafi un altre que caduqui més tard o compri-ho el dia que vagi a consumir-ho. Tingui en compte la informació
de les etiquetes. No hem de confondre data de caducitat amb data de consum preferent: que la data de consum preferent d'un producte ja hagi passat no vol dir que el seu consum no sigui segur.

3. Tingui en compte el seu pressupost: Tirar menjar equival a tirar diners.

4. Mantingui el frigorífic en ordre: Comprovi les juntes del frigorífic i la
temperatura a l'interior. Per garantir la frescor i longevitat dels aliments, els ha de conservar a una temperatura entre 1 i 5° C.

5. Emmagatzemi els aliments seguint les instruccions que figuren en l'envàs.

6. Vagi rotant els aliments: Quan compri aliments, posi davant els que ja
estaven al frigorífic i el rebost i col•loqui darrere els que acaba de comprar.

7. Serveixi quantitats petites de menjar donant a entendre que tots
poden repetir una vegada que s'hagin acabat el que tenen en el plat.

8. Aprofiti les restes: En lloc de tirar a les escombraries les restes de menjar, utilitzi'ls pel sopar o el menjar de l'endemà, o congeli'ls per a una altra ocasió. La fruita massa madura pot utilitzar-se per fer batuts o pastissos, i les verdures,  per fer cremes o sopes.

9. Congeli: Si menja poc pa, congeli’l quan arribi a casa i reservi unes quantes
llesques dues hores abans de consumir-les. Congeli aliments cuinats, així tindrà el sopar llest per a aquestes nits en les quals està massa cansat per cuinar.

10. Converteixi els residus en abonament pel jardí: Sempre hi haurà residus
que calgui rebutjar, així, que per què no fer compost amb les restes de fruites i verdures?
En pocs mesos obtindrà un excel•lent adobament per les plantes. Els residus de menjar preparat poden aprofitar-se amb un compostador domèstic. Tan sols cal dipositar els residus, cobrir-los amb una capa de microbis especials i deixar que fermentin.
El producte resultant pot utilitzar-se per adobar el jardí o les plantes d'interior. D’altra banda, en cas de no poder dur a terme tot aquest procediment, des de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat us recordem que també disposeu dels contenidors de matèria orgànica i les deixalleries per poder desfer-vos d’aquesta tipologia de residus.Font: ACSA