Consells per fer salut a bon preu a partir dels 65 anys

Data: 14-10-2014 - Categoría: Alimentació

Cuidar-se és sempre una molt bona inversió, també per a les persones grans. Aquí teniu uns consells d'alimentació que us poden ser molt útils.

 1. Planificar els àpats: feu una llista un cop hàgiu vist els aliments que teniu a casa
 2. Cercar el millor preu, comparar i contrastar: busqueu ofertes i descomptes. És convenient comparar preus del mateix producte però de diferents marques.
 3. Comprar fruita i verdura de temporada redueix els costos i augmenta la frescor i el sabor dels productes. Prepareu algunes de les hortalisses i congeleu-les. També podeu cuinar sofregits, escalivades, samfaines, etc. per un altre dia.
 4. Els aliments com els congelats, els precuinats, les verdures i les amanides en bosses, l’arròs instantani i els aliments a punt per consumir i estalviar temps a la cuina, són més cars. Cal aprofitar les ofertes.
 5. Hi ha aliments barats durant tot l’any. Ajuden que l’alimentació sigui variada a un cost raonable. Procureu combinar-los.
 • Els ous: Es poden menjar almenys 2-3 cops per setmana. Son molt nutritius i  una bona alternativa al peix i la carn.
 • La fruita seca: aporta fibra i greixos saludables. Es pot triturar i afegir a molts plats. Un grapat al dia és una bona quantitat.
 • El peix: Barats, sardines, seitons i peixos de piscifactoria són opcions molt recomanables pel preu i el valor nutricional.
 • El pollastre i el conill: Carns molt saludables amb poc greix i molta proteïna.
 • La verdura de temporada o congelada. Font de vitamines, minerals i fibra. Mengeu-ne cada dia 2 racions. 
 • La fruita de temporada: La millor opció per a unes postres o un petit àpat entre hores. Cal menjar almenys 3 racions cada dia.
 • Els cereals com el pa són aliments bàsics diaris. Proveu opcions integrals que tenen més fibra.
 • L’aigua. La beguda més saludable. Beveu sovint, malgrat que no tingueu set.
      6. Sempre que us sigui possible, prepareu bases de les receptes que podeu menjar en els dies posteriors
      7. Ajustar la mida de les racions evitarà que sobri menjar preparat. Reutilitzar les sobres del menjar per reduir despeses.  Exemples: Restes de pollastre, amb un sofregit o per a una amanida o unes croquetes. D’unes restes de verdura bullida, en podeu fer un trinxat. Del pa sec, en podeu fer pa ratllat, croquetes, o sopes com el gaspatxo.
       8. Conservar adequadament els aliments, tant a la nevera com al rebost.
       9. Menjar fora de casa sol resultar més car. Si aneu a un restaurant podeu aprofitar ofertes, descomptes, plats especials del dia, etc. Si aneu d’excursió recordeu que l’opció de la carmanyola, o l’entrepà i la fruita, poden ser grans aliats.
       10. Els “extres” fan pujar la factura i acostumen a no ser gaire saludables.


Font: ASPCAT