Aliments integrals avantatges/inconvenients

Data: 05-09-2011 - Categoría: Alimentació


  1. Avantatges
• Reduir el risc de patir determinats tipus de càncer.
• Ajuden a controlar el pes degut a que augmenten la sensació de sacietat, cosa que els fa molt aptes per a la prevenció i el tractament de la obesitat i el sobrepès
• Disminuir el risc de malalties coronàries i patologies cardiovasculars vinculades a l'estil de vida.
• Disminució de la pressió arterial. 
• Milloren les respostes de la insulina i de la glucosa  reduint el risc de patir diabetis.
• Afavorir el pronòstic i l'evolució de diferents patologies gastrointestinals com el reflux gastroesofàgic, l'úlcera duodenal i la diverticulitis.
• Els  cereals integrals aporten una àmplia quantitat de substàncies fitoquímiques, composts que les plantes produeixen per protegir-se contra els fongs, els bacteris o els virus, que afavoreix el nostre benestar, i encara que no són imprescindibles per al funcionament corporal, milloren la salut i prevenen malalties.

        2.Cal limitar-ne el seu consum en cas de:
 processos aguts de diarrea o d'obstrucció intestinal
 en els preoperatoris i postoperatoris, en els quals es fa necessari seguir dietes de caràcter astringent o lliures de residu.

La ingesta dietètica recomanada per a la fibra se situa al voltant dels 14 g per cada 1.000 kcal de despesa energètica diària.
El consum habitual de fibra entre la població espanyola, està, però, bastant allunyat d'aquestes xifres: les dones espanyoles en prenen uns 18g al dia, i els homes al voltant de 21g.
Tanmateix, són nombrosos els estudis que han posat de manifest els avantatges que suposa per a la salut el seu consum,  per la qual cosa s'aconsella incorporar de forma habitual cereals integrals que es poden prendre a través del pa, l'arròs, la pasta, els mateixos cereals de l'esmorzar, etc. a la nostra dieta.