Reduir el malbaratament d'aliments

Data: 09-01-2012 - Categoría: Alimentació


  Planifiqueu les vostres compres: penseu abans els menús dels àpats de la setmana. Reviseu els ingredients a la nevera i els armaris i, a continuació, escriviu una llista de la compra només per als extres que necessiteu.
  Fixeu-vos en les dates: si no heu pensat de consumir en breu un producte amb una data de caducitat propera, busqueu un altre amb una data més llunyana o penseu a comprar-lo el dia que l'aneu a consumir.
  Tingueu en compte la vostra butxaca: desaprofitar el menjar significa malbaratar els diners.
  Mantingueu la segura de la nevera: reviseu l’estanquitat de les portes i la temperatura del refrigerador. Els aliments s'han de conservar entre 1 i 5 ºC per a la màxima frescor i longevitat.
  Rotació: quan compreu aliments nous col•loqueu tots els productes més antics que tingueu al rebost i la nevera a la part del davant. Col•loqueu els aliments nous a la part posterior per reduir el risc de trobar un aliment amb floridura en els compartiments on guardeu els aliments.
  Aprofiteu al màxim les sobres: en lloc de llançar les sobres a les escombraries, les podeu utilitzar per als àpats del dia següent, o congelar-les per a una altra ocasió. La fruita que està més madura es pot utilitzar per fer batuts o pastís de fruita. Amb les verdures que estan començant a marcir es poden fer sopes.
  Serviu quantitats petites de menjar amb el benentès que tothom pot repetir, una vegada hagi deixat el plat net.
  Conserveu els aliments d'acord amb les instruccions de l'envàs.
  Congeleu: si consumiu només una petita part de la barra de pa, congeleu-lo quan arribeu a casa i només haureu de treure unes quantes rodanxes un parell d'hores abans que les necessiteu. De la mateixa manera, congeleu els aliments que hàgiu cuinat en porcions adequades per tal de tenir el menjar a punt per a les nits en què us trobeu massa cansat per cuinar.
  Convertiu els residus en aliment per a les plantes: alguns residus d'aliments són inevitables; per tant, per què no crear un cubell de compostatge per a les peles de fruites i verdures? En pocs mesos, obtindreu un adob ric i valuós per a les vostres plantes. Si teniu restes de menjar cuinat, un compostador de cuina farà el fet.

Font: ACSA (Generalitat de Catalunya)