Pautes de consum en favor del medi ambient.

Data: 18-10-2011 - Categoría: Medi Ambient

Pautes de consum en favor del medi ambient
Els consumidors poden prendre moltes mesures per millorar el seu entorn natural i urbà. Els consumidors poden ser fonamentals en la conservació i millora del medi ambient: poden assumir moltes accions ecològiques que millorin el seu entorn i marquin les decisions de les empreses i institucions. Els consells perquè els ciutadans portin a la pràctica són molt diversos i, a més de cuidar del seu entorn, aconseguiran importants estalvis de diners.
N'hi ha prou amb comprovar la "petjada ecològica" per percatarse que la humanitat ha superat la capacitat de generació de recursos del planeta. Els consumidors poden contribuir a reduir aquesta petjada (i les seves negatives conseqüències) si assumeixen algunes pautes ecològiques de consum:
• Assumir les set erres: reflexionar, rebutjar, reduir, reutilitzar, reciclar, redistribuir i reclamar. Els consumidors que assumeixen aquestes set accions contribueixen a conservar el medi ambient, a aconseguir un món més equitatiu i, de pas, estalvien diners.
• Dur a terme un consum intel·ligent i responsable: utilitzar productes reciclats i reciclables, i productes i serveis eficients en el seu ús dels recursos, aprofitant-los al màxim. Així mateix, interioritzar uns hàbits alimentosos més ecològics també és de gran ajuda, com consumir productes locals i de temporada, no abusar de la carn, i en qualsevol cas, que els aliments siguin elaborats de forma sostenible. Per a això, es poden seguir uns consells que permetran triar productes realment ecològics amb un alt grau de certesa.
• En viatjar, es pot fer de manera més respectuosa amb el medi ambient si es trien programes de turisme ecològic.
Assumir les set erres contribueix a conservar el medi ambient, a aconseguir un món més equitatiu i, de pas, a estalviar diners
El concepte de biodiversitat pot semblar allunyat dels consumidors. No obstant això, la pèrdua d'espècies posa en perill el nostre futur, ja que depenem d'elles. Els experts relacionen directament la biodiversitat amb el desenvolupament sostenible: el desenvolupament econòmic solament podrà continuar si es respecta el medi ambient.
Dins de les amenaces a la biodiversitat, els experts destaquen la destrucció de l'hàbitat, conseqüència en gran mesura de l'extracció de recursos naturals. Els consumidors poden reclamar productes elaborats de forma sostenible, o efectuar una denúncia si creuen presenciar un delicte contra el medi ambient, ja sigui de forma personal o a través d'alguna associació o grup ecologista. Els incendis forestals es podrien evitar, o combatre de forma més eficaç, si els ciutadans seguissin una sèrie de mesures.
El tràfic il·legal d'espècies (especialment a Espanya, per les fronteres de les quals circula el 30% de tot el contraban mundial) o l'augment de les espècies invasores suposen també greus perills per a la biodiversitat. Els consumidors poden actuar per protegir a les espècies naturals, sobretot les considerades en perill.
En cas de voler una espècie exòtica, convé assegurar-se que es pot introduir de forma legal. Per a això, es pot contactar amb el *Seprona o el Ministeri d'Indústria i Comerç, encara que el millor és que habitin en el seu mitjà natural. També es pot ajudar o formar part d'associacions especialitzades en la conservació i recuperació d'espècies en perill. Diverses ONG ecologistes, institucions i fins a entitats bancàries proposen una variada oferta de programes de voluntariat mediambiental, i contribueixen a conservar i recuperar espais naturals que no reben sovint suficients recursos.
Els consumidors poden efectuar una denúncia si creuen presenciar un delicte contra el medi ambient.
Els consumidors, com a ciutadans, poden exigir a les diverses administracions que es compleixi la legislació mediambiental i que es faciliti una major informació, educació i participació social, com així ho indica el Conveni de Aarhus. Els ciutadans pueden acudir a centres de documentació ambiental o a centres d'educació ambiental i, en cas de no tenir a prop un, exigir-los a les institucions.