NOVETATS PER A UN ETIQUETATGE ALIMENTARI MÉS CLAR

Data: 09-01-2015 - Categoría: Alimentació

El Reglament 1169/2011, sobre Informació Alimentària facilitada al consumidor, ens iguala a tots els ciutadans de la UE, en drets i nivell de protecció, respecte a l'etiquetatge alimentari i nutricional.

Des del 13 de desembre de 2014, la informació per al consumidor és obligatòria.

La informació nutricional i l'etiquetatge ho seran el 13 de desembre de 2016.

Els canvis que incorpora el nou Reglament 1169/2011 són:
Grandària de la lletra, haurà de ser d'1,2 mm per a envasos de més de 80 cm2 i 0,9 mm, per a envasos menors de 80 cm2.
Denominació de l'aliment ha d'incloure una indicació de la condició física de l'aliment o del tractament específic al que s'ha sotmès (en pols, liofilizado, tornar a congelar...).
Informació nutricional obligatòria. La informació obligatòria és el valor energètic, els greixos, els greixos saturats, els hidrats de carboni, les proteïnes, els sucres i la sal (substitueix el terme sodi). Apareixerà agrupada, en el mateix camp visual, i "per 100 ml o 100 g". El reglament impedeix incloure el valor del colesterol dins de la taula nutricional.
Llistat d'ingredients en ordre decreixent de pes, segons s'ha incorporat al producte quan s'elabora. Els olis o greixos d'origen vegetal es podran agrupar amb la designació "olis vegetals" o "greixos vegetals", seguit de la indicació de l'origen vegetal específic.
Els ingredients presents en forma de nanomaterials hauran d'indicar-se en la llista, seguit de la paraula "nano" entre parèntesi.
Les begudes amb alt contingut de cafeïna hauran d'etiquetar-se com no recomanat per a nens ni dones embarassades i lactants.
Al•lergògens en els aliments envasats, mitjançant el tipus de lletra, l'estil o el color de fons, que els diferenciï clarament de la resta de la llista d'ingredients. També han d'indicar si contenen al•lergògens els aliments no envasats, en restaurants o cafeteries, entre uns altres, on la indicació a Espanya pot fer-se de forma verbal.
• El país d'origen o lloc de procedència de la carn usada i venuda com a tal. En aliments càrnics de porc, oví, caprí i aus de corral de les seves formes: fresca, refrigerada o congelada.
• En els productes càrnics i carn i peix congelats, haurà d'especificar-se la data de congelació.
Identificació de l'empresa amb nom i cognoms d'un responsable i una adreça postal de la Unió Europea.
Venda a distància. La informació alimentària estarà disponible abans que es realitzi la compra i figurarà en el suport de la venda a distància o a través d'altres mitjans.
Esments addicionals obligatoris. Podrem conèixer si un producte s'ha envasat en atmosfera protectora, si porta edulcorants, cafeïna, etc.

Font: EROSKI Consumer, CECU