Flor de Sal

Data: 24-10-2011 - Categoría: Alimentació

És un alimento doblement ecològic.
La flor de sal és un bon exemple de producció doblement ecològica, favorable per a la biodiversitat, en la qual éssers humans i naturalesa guanyen i es necessiten de forma mútua.
La flor de sal es produeix, principalment, als Parcs Naturals de Cap de Gata-Nijar (Almeria), les Llacunes de la Mata i Torrevella, les Salines de Santa Pola (Alacant), Badia de Cadis, de ses Salines d'Eivissa (Balears) i de Camargue (França).
Tan sols es produeix en alguns dies d'estiu, quan la gran diferència de temperatura de la salmorra crea unes làmines de cristalls que suren i es recullen de forma manual a l'alba, abans que el vent les enfonsi.
La flor de sal conté importants quantitats de sals càlciques i magnésicas, considerades beneficioses per a l'organisme. També es distingeix pel seu sabor, a causa de la formació en la superfície de la salmorra, on es troba en profusió una microalga de color rosat denominada Dunaliella Salina.
Després de la seva recollida manual, la flor de sal s'introdueix en grans saques microperforades a la intempèrie perquè el sol i el vent l'assequin durant un any. Posteriorment s'envasen en cartró reciclable.
En les salines nidifiquen i descansen multitud d'aus. Si l'activitat productiva es parés, les salines es dessecarien i es destruiria la llar de moltes espècies.
Els grans de la flor de sal són cruixents i de grandàries irregulars, oscil·len entre dos i quatre mil·límetres. El seu assecat fa que no s'humitegin i no porten cap producte químic antiapelmazant. Sals humides, amb grans molt més gruixuts, no són per tant flor de sal, encara que així tractin de vendre-ho alguns fabricants.
Els experts en gastronomia aconsellen utilitzar la flor de sal al final de la preparació de l'aliment, fins i tot en la pròpia taula, i es recomana especialment per a amanides, carns a la graella, peixos i verdures. També convé utilitzar menys quantitat que la sal normal, perquè és més pura i es dissol de forma fàcil amb els sucs de l'aliment o en la boca sense dificultat.