Estratègies contra l'estrès i la seva explicació neurobiològica.

Data: 23-10-2013 - Categoría: Salut

L'estrès pot tenir conseqüències negatives sobre la salut, però no per a totes les persones
.
Un estudi que es va perllongar al llarg de 8 anys, amb 30.000 nord-americans adults, va trobar que un nivell alt d'estrès s'associava amb un increment del 43% del risc de mort entre aquells que deien estar més estressats.
Però sorprenentment, aquest resultat fatal no es produïa entre aquelles persones que, malgrat haver experimentat un nivell alt d'estrès, no pensaven que l'estrès fos nociu per a la salut. Com en el “mal d'ull”, el pitjor de l'estrès no és que ho tirin sobre un, sinó que creguis en ell o en els seus efectes.
En conseqüència, una primera estratègia contra els efectes adversos de l'estrès sobre la salut té a veure amb la reestructuració cognitiva. Aprendre a veure que l'estrès pot ser una resposta adaptativa i útil, que en determinades circumstàncies ens ajuda a aconseguir els nostres objectius, seria un factor de protecció enfront dels riscos que comporta una visió negativa de l'estrès. I és que, de fet, quan l'estrès s'etiqueta en positiu la reacció fisiològica del nostre organisme s'assembla a la d'emocions positives com l'alegria o l'excitació.
Però a més, l'estrès ens fa més sociables. Les emocions com l'ansietat, la por o el propi estrès ens porten a buscar el contacte amb altres persones, i especialment amb aquelles que es troben en la mateixa situació que nosaltres. En definitiva, estar amb uns altres ens pot proporcionar-nos seguretat, informació, consol, o simplement, un patró de comparació per avaluar la nostra pròpia reacció.
Fins a aquí, hem de l'alliberament d'oxitocina en situacions d'estrès es relaciona amb la cerca de contacte interpersonal. A més l'oxitocina, coneguda com la “hormona de l'amor” i “hormona anti-estrès”, actua com un antiinflamatorio natural, protegeix al sistema cardiovascular enfront dels danys potencials de l'estrès, mitjançant la relaxació dels gots sanguinis i contribueix a reduir els nivells de cortisol , la “hormona de l'estrès” amb efectes supresors del sistema immunitari.

Font: Kelly McGonigal, psicòloga de la Universitat de Stanford,