Empatia i dolor

Data: 15-01-2013 - Categoría: Salut

Una relació mèdic-pacient basada en la confiança i l'empatia no només fa que els pacients se sentin còmodes, sinó que a més canvia la resposta cerebral del pacient davant l'estrès i augmenta la seva tolerància al dolor, segons noves troballes.

En recerques anteriors ja s'havia mostrat que els metges que escolten amb atenció tenen pacients que se senten més satisfets amb l'atenció mèdica rebuda i que a més obtenen millors resultats per a la seva salut. No obstant això, més enllà de l'òbvia circumstància que un metge ben informat pel seu pacient sobre tots els detalls de la seva malaltia és més capaç de guarir-li que un altre informat només a mig fer, mai havia estat molt clar per què l'efecte beneficiós d'un contacte més amistós entre metge i pacient sembla arribar més lluny.

L'estudi realitzat a la Universitat Estatal de Michigan, Estats Units, és el primer en el qual s'ha abordat la relació centrada en el pacient des d'un punt de vista neurobiológic. "Per als metges i altres persones que defensen aquest tipus de relació amb el pacient és important demostrar que existeix una base biològica"
L'estudi es va realitzar amb una mostra petita de només nou dones i, tal com adverteix Sarinopoulos, necessitarà ser repetit a major escala abans que els resultats es puguin considerar ferms.

Els escaners cerebrals van revelar que les pacients a les quals es va fer la primera classe d'entrevista mostraven una menor activitat en la ínsula anterior quan miraven una foto del metge que els va entrevistar que quan la foto era d'un metge desconegut. Aquestes participants també van dir haver sentit menys dolor quan les fotos mostraven al metge conegut.

Font: noticiasdelaciencia.com