Els fruits vermells ajuden a mantenir l'agudesa mental i evitar la pèrdua de memòria

Data: 28-03-2012 - Categoría: Alimentació


Aquests aliments rics en antinflamatorios i antioxidants poden retardar fins a dos anys i mitjà la deterioració cognitiva pròpia de l'envelliment.

Investigadors del Brigham and Women's Hospital de Boston, a Estats Units, asseguren que un consum elevat de maduixes, cireres, nabius o altres fruites del bosc ajuda a mantenir l'agudesa mental i a reduir la pèrdua de memòria, segons els resultats d'un estudi publicat en la revista Annals of Neurology.

En concret, aquesta investigació va involucrar a més de 121.000 dones d'entre 30 i 55 anys. Encara que estudis previs ja havien demostrat com aquests aliments poden oferir molts beneficis per a la salut, aquesta investigació ha analitzat de forma detallada i extensa aquesta vinculació.
Totes les dones participants van formar part d'un estudi amb infermeres iniciat a Estats Units en 1976, en el qual es van sotmetre a diversos qüestionaris per respondre a preguntes sobre la seva salut i estil de vida. A partir de 1980 van respondre a aquests qüestionaris cada quatre anys a fi de registrar la freqüència del seu consum d'aliments i, entre 1995 i 2001, les participants de més de 70 anys van ser sotmeses a proves de memòria cada dos anys.
Els resultats van mostrar que les dones que menjaven nivells alts de maduixes i nabius blaus, van tenir una pèrdua de memòria més lenta, un retard de 2,5 anys de mitjana, en comparació d'els qui no els menjaven.
Entre les dones que consumien dues o més porcions de maduixes i nabius blaus cada setmana es va observar una reducció modesta en la pèrdua de memòria, ha assegurat la doctora Elizabeth Devori, autora de la investigació.
Pel que sembla, aquest efecte pot aconseguir-se amb modificacions "relativament simples" en la dieta, segons aquesta experta, que ha aclarit que si es realitzen durant els primers anys de l'edat adulta podria oferir beneficis més endavant.
Aquest efecte podria ser debut al paper que juguen els flavonoides, que es troben de forma natural en els vegetals i tenen poderoses propietats antioxidants i antiinflamatorias.
Com el procés d'estrès oxidatiu sembla ser una part essencial en moltes malalties, des de fa temps els investigadors estudien a aquests compostos pel seu potencial tractament per a diversos trastorns, inclòs el càncer i les malalties cardiovasculars.
Els estudis han demostrat que les capacitats cerebrals que inclouen el raonament, la memòria i la comprensió, comencen a deteriorar-se des dels 45 anys. Per això, diuen els experts, qualsevol mesura que ajudi a reduir el risc de desenvolupar demència més tard en la vida és positiva.
Així, la doctora Devori ha reconegut que aquesta troballa té implicacions importants de salut pública, ja que incrementar el consum de fruites del bosc és una modificació dietètica simple per reduir la deterioració de la memòria en els adults majors.

FONT: Diario Medicointeractivo