El riure és el millor analgèsic.

Data: 13-10-2011 - Categoría: Salut


No es tracta d'un simple somriure. Per apaivagar el dolor, diu un estudi publicat en la revista científica Proceedings of the Royal Society B, fa falta una bona riallada que produeixi l'alliberament de substàncies químiques que actuïn com analgèsic natural. En l'estudi, que va ser, els autors van experimentar per primera vegada amb el llindar del dolor en les persones.

El tipus de riure també és important. Les rialletes lleus o nervioses no van provocar cap efecte fisiològic; les riallades van ser les úniques a fer el treball. El professor Robin Dunbar de la Universitat d'Oxford, qui va dirigir la investigació, considera que els riures incontrolables alliberen substàncies químiques anomenades endorfinas en el cos que, a més de generar una lleu eufòria, també calmen el dolor. "Buidar els pulmons és el que causa l'efecte", va dir a la BBC.
"Això és exactament el que ocorre quan diem 'vaig riure fins que em va doldre'. Aquest dolor de riure molt intensa és el que produeix l'alliberament de les endorfinas", explica.

La teoria de Dunbar és que, a més d'apaivagar el dolor, les endorfinas també poden fer que les persones estiguin més susceptibles a formar llaços.

"Invertim bona part del nostre temps en converses tractant de riure'ns i de provocar el riure".

"El que estem tractant de demostrar en aquest cas és que les *endorfinas sí s'activen. El següent pas serà corroborar si riure realment fa més fàcil que els grups s'uneixin, treballin millor en equip i actuïn amb major generositat".

Si aquest és el cas, llavors es pot explicar per què fa uns dos milions d'anys els primers éssers humans van ser capaços de formar grans comunitats tribals de fins a 100 membres, aquesta teoria recrea una possible escena que mostra als nostres avantpassats reunits al voltant del foc per riure.

D'allí poden haver sortit els primers pallassos, que haurien unit a la gent gràcies a l'efecte del riure.

Font: BBC Món