El pa, pilar bàsic de la nostra alimentació

Data: 09-08-2012 - Categoría: Alimentació

El pa s'utilitza com a base de l'alimentació des de fa més d'11.000 anys. Exerceix un paper fonamental en la dieta com a aliment bàsic per satisfer els requeriments energètics i nutricionals dels éssers humans. Per això, és un aliment inamovible de la base de la piràmide alimentària. En el perfil calòric d'una dieta sana i equilibrada, com a mínim la meitat de les calories totals han de provenir dels hidrats de carboni. Augmentar el consum de pa contribueix a l’acompliment d'aquests objectius nutricionals, evitant possibles desequilibris en la dieta.
En els últims anys, el consum de pa ha descendit notablement. En l'actualitat, Espanya és un dels països europeus  on menys pa es consumeix, per sota d'Alemanya, França o Itàlia.  L'Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella una  ingesta òptima de 200-250 g./dia, la qual cosa milloraria l'aportació calòrica i de macronutrients i micronutrientes de la dieta.

Composició i beneficis
El pa és un producte perible resultant de la cocció d'una  massa obtinguda per la barreja de farina, sal i aigua, fermentada per espècies de microorganismes vius, els llevats. Això fa que sigui un aliment molt valuós des del punt de vista nutricional. El greix està present en quantitats molt baixes i, amb  una aportació calòrica moderada, subministra ingestes molt apreciables  de macro i micronutrientes, com hem comentat anteriorment.

Pel que fa la seva composició, el pa és un dels aliments més complerts, doncs és font dels nutrients més importants que fan que el nostre organisme funcioni correctament:
Hidrats de carboni. El component principal del pa és el midó, un hidrat de carboni complex que ens proporciona l'energia que el cos necessita.
Fibra. El pa és font de fibra, sobretot l'integral. Aquest té un contingut en fibra dietètica d'uns 7,5 g./100 g., mentre que el blanc aporta uns 3,5 g/100 g.
Proteïnes. Conté entre un 7-10% de proteïnes que, encara que són considerades de baix valor biològic, consumides  al costat d'altres aliments proteics com ara la carn, el peix, els ous o els làctics, millora la qualitat de la proteïna total ingerida.
Greixos. Estan presents en quantitats molt baixes, majoritàriament són àcids grassos insaturats (àcid oleic i linoleic),  essencials i beneficiosos per  l'organisme.
Vitamines. Principalment hidrosolubles del grup B. Un consum de 100 g. de pa ens aporta el 5% de les ingestes diàries  recomanades de vitamina B1, niacina i folats.
Minerals. El pa ens aporta principalment seleni, zinc i  ferro i, en menor quantitat, magnesi, potassi, calci i iode.

Per gaudir d'una bona salut hem d'ingerir més de 40 nutrients diferents al dia. El consum òptim  de pa contribueix a cobrir aquests requeriments i a equilibrar la nostra dieta. Els seus beneficis per a la salut són múltiples a qualsevol edat. Pel que fa a la infància, és un aliment bàsic per satisfer les necessitats d'energia i nutrients. L’ estudi Hàbits alimentaris, ingesta d’energia i nutrients i patiment de sobrepès/obesitat entre els escolars espanyols. Diferències en funció del seu consum de pa, dut a terme per la Dra. Rosa Ortega, ha demostrat  que els nens que consumeixen més pa presenten un menor percentatge  de sobrepès i obesitat, realitzen una ingesta més adequada de nutrients, tenen dietes més equilibrades, posseeixen un menor índex de massa corporal (IMC) i registren millors indicadors de risc cardiovascular. Però, de mitjana, els nens només consumeixen 2,5 racions de pa al dia en lloc de les 4-5 aconsellades.

D’altra banda, en el cas de les persones d’edat avançada, a més de ser un aliment de fàcil masticació i deglució, el seu consum ajuda a equilibrar la seva dieta, especialment pel que fa a vitamines i minerals. En el cas de les dones embarassades, un consum de 250 g./dia de pa integral satisfà les necessitats de fibra i contribueix a cobrir els requeriments de minerals i vitamines.

Mites sobre el pa
Menjar pa engreixa. Al contrari de la creença popular i segons les conclusions de l'estudi Influència del consum de pa en l'estat ponderal:  revisió sistemàtica, elaborat pel Dr. Lluís Serra Majem, no existeix cap fonament científic que justifiqui l'exclusió del pa en l'alimentació habitual de la població amb la finalitat d'evitar l'obesitat o el sobrepès. Fins i tot en dietes d’aprimament, els experts en nutrició recomanen no prescindir d'una ingesta diària de 100 g. de pa.
La molla engreixa més que l'escorça. Escorça i molla són parts d'un mateix producte, però al passar pel forn, es deshidrata l'escorça i la seva textura és diferent. A causa d'aquesta deshidratació, a igualtat de pes, l'escorça conté més calories que la molla.

Així doncs, i malgrat la mala premsa que pugui tenir, mai hem d'eliminar de la nostra taula  un aliment que ha acompanyat a la humanitat des dels començaments de la civilització. Incloure el pa a cada àpat és una bona forma de contribuir a cobrir les nostres necessitats nutricionals de la manera més saludable.


Font: SemFYC