Constaten el risc de combinar begudes energitzants i alcohol

Data: 09-10-2013 - Categoría: Alimentació

Un estudi demostra que combinar alcohol amb begudes energizants pot provocar intoxicacions agudes.
Consumir begudes energitzants combinades amb alcohol, una pràctica molt habitual entre els joves que surten a la nit, pot tenir conseqüències greus.
Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l'Hospital de Sabadell, a Barcelona, han mostrat que aquesta combinació pot provocar intoxicacions agudes, fins i tot en quantitats moderades.
Els científics exposen en l'article, que es publica en la revesteixi Medicina Clínica, exemples d'intoxicació aguda registrats en el Servei d'Urgències de l'Hospital de Sabadell causats per aquesta combinació. En un d'ells s'explica com un pacient de 19 anys va arribar amb nàusees, vòmits i tremolor en les parpelles, els braços i les mans, després de consumir dues llaunes de begudes energitzants amb vodka.
• L'alcohol potencia l'acció de la taurina, que incrementa la contractilitat cardíaca, i augmenta la vasodilatació que provoca la cafeïna
El pacient va consumir 160 mil·ligrams de cafeïna i dos grams de taurina, els principals ingredients actius de les begudes energitzants, barrejats amb alcohol. La cafeïna estimula el sistema nerviós central i cardíac, facilita l'alliberament de catecolamines, com l'adrenalina i la dopamina, i estimula la vasodilatació. D'altra banda, la taurina incrementa la contractilitat cardíaca.
Aquest tipus de begudes també presenten inositol, que reforça l'acció de la cafeïna i de la taurina. L'alcohol, d'altra banda, potencia els efectes adversos.
Per tot això, els investigadors suggereixen que aquestes begudes estan contraindicats en persones amb malalties cardíaques, hipertensió arterial, trastorns cerebrals neurològics, embarassades, menors de 16 anys i diabètics.
María Luisa Iglesias, autora principal de l'article, assegura que"el consum de begudes energiztants combinades amb alcohol s'ha convertit en una pràctica barata per evitar la ressaca i poder aguantar fins a la matinada. Abans de prendre-les convé conèixer les reaccions adverses, les contraindicacions, la idiosincràsia personal i les associacions perilloses, com l'alcohol".