Complements saciants de la gana.

Data: 10-01-2012 - Categoría: Alimentació

La sacietat ni ha de perseguir-se, ni trobar-se. La sacietat no ajuda a aprimar i sí és probable que qui la busqui, engreixi. Alimentar-se no és omplir-se.
Perdre pes d'una manera sana implica esforç, adreça mèdica, control, molta voluntat, i la presa de consciència que l'alimentació és una eina molt poderosa que pot convertir-se en la millor aliada de la salut.
La sacietat com a reclam per aprimar no ajuda a perdre pes, ni condueix a hàbits d'aprimament. De fet, la literatura científica que busca causes i conseqüències del control de pes conclou que menjar sovint sense buscar la sensació de plenitud és la millor fórmula per mantenir el pes, i fins i tot, per perdre de manera gradual el greix a l'excés i mantenir-se en el temps.
Aquest informe universitari (1) va més enllà i el seu afany està a buidar la confusió creada entre les qualitats de les proteïnes i els greixos enfront dels hidrats de carboni com saciantes. A aquests se'ls pressuposa menor capacitat de desaccelerar l'increment de la gana i, no obstant això, els investigadors han conclòs que per al propòsit que es busca, és irrellevant.
"Els suplements de glucomanano afegits a la dieta poden tenir un discret efecte, mitjançant un mecanisme saciant i reductor de la gana, la qual cosa afavoreix la pèrdua de pes. Altres complements diferents al glucomanano no han demostrat la propietat d'ajudar a perdre pes”. No admeten l'ús ni de la hoodia gordinii, ni del fucus vesiculosus, ni del nopal ni de la Garcinia Cambogia ni punts altres productes que, temporada després de temporada, copen les prestatgeries de herbodietéticas i farmàcies amb un missatge que en realitat no poden justificar.
No obstant això, l'ús d'aquesta fibra dietètica es desaconsella en cas de estenosis (estrenyiment) esofágica, pilórica o intestinal, i pot causar flatulència o molèsties abdominals i reduir l'absorció de certs medicaments, si es pren de forma conjunta.
L'obesitat, malaltia cada dia més rellevant en la nostra societat, és l'origen de dolències importants i causes vinculants de mort. No obstant això, les xifres revelen que els europeus actuals consumeixen moltes menys calories que generacions anteriors i l'índex de sobrepès i obesitat s'ha duplicat.
En aquesta incògnita se centren els estudis més avantguardistes, que avancen que les males dietes d'aprimament, els aliments lleugers i els complements dietètics estan darrere de molts problemes relacionats amb el pes. Les dietes fracassades engreixen i no són les persones les incapaces d'aprimar, sinó els productes i els plans els causants de l'engany.
Al final, es desvetlla que una alimentació adequada i uns hàbits sans són la fórmula màgica que es busca.


(1)Document de consens FESNAD-SEEDO "Recomanacions nutricionals basades en l'evidència per a la prevenció i el tractament del sobrepès i l'obesitat en adults".

Galería de fotos