NOVA PIRAMIDE ALIMENTARIA


Les últimes investigacions suggereixen modificacions en la piràmide alimentària amb la finalitat de promocionar millors hàbits
El missatge de canvi es podria resumir en la presència de fruites i hortalisses a la base de la piràmide, promoció d'un major consum de cereals integrals, aprofitar els beneficis de la fruita seca juntament amb els de l'oli d'oliva, potenciar els llegums i la seva combinació amb els cereals integrals com una font excel·lent de proteïna i retirar les begudes alcohòliques.
La base de la piràmide: les fruites i les hortalisses. Fins ara, la base de les piràmides està ocupada pel grup dels *farináceos, que inclou els cereals i derivats (arròs, pa, pastes), juntament amb tubercles, representats per la patata. El primer canvi substancial proposat pel GREP-AEDN és a favor que les fruites i les hortalisses i verdures ocupin la base. Tots dos grups d'aliments prevenen patologies cardiovasculars i el càncer. A això se suma que són aliments saludables pel seu contingut en fibra, vitamines i fitoquímics antioxidants.
Segons l'Associació "5 al dia", una ració de fruites equival a 140-150 grams en cru i net, per la qual cosa la quantitat diària que s'ha de consumir seria de 420-450 grams.
Segon graó: els cereals, però integrals. En els estudis que han comprovat científicament l'associació entre el consum excessiu de greixos, en particular els greixos trans i les saturades, amb la taxa de mortalitat de la població per malalties cardiovasculars, s'ha demostrat que el grau de refinament dels cereals té una associació inversa amb la salut cardiovascular. Fins i tot hauria de donar-se el consell d'un major consum de cereals integrals i complets, és a dir, procedents del gra sencer, com el cuscús, el mill, el bulgur o la quinoa (aquesta última, encara que no és un cereal, respon culinariament com a tal).
Els llegums, milloren posicions. Des del punt de vista nutritiu, el just és situar als llegums al mateix nivell que els cereals integrals, en considerar-se tots dos grups com a aliments bàsics de l'alimentació, ja que contenen abundants hidrats de carboni, els nutrients que l'organisme precisa en major quantitat per a un funcionament íntegre. D'altra banda, l'abundància en proteïnes vegetals i absència natural de colesterol i greixos saturats dels llegums obliga a contemplar-les com a substituts proteics perfectes de les carns. A més, la màxima qualitat proteïca està garantida si se serveixen els llegums en el menú en combinació amb cereals com l'arròs (llenties amb arròs), la pasta (sopa de fideus i cigrons) o el cuscús (cuscús amb cigrons o amb pèsols), entre alguns exemples de cereals i derivats.
• Reconèixer el greix bon: oli d'oliva i fruita seca. El greix insaturat dels aliments ha demostrat efectes beneficiosos per a la salut cardiovascular. Està representada pels àcids grassos monoinsaturats, abundants en l'oli d'oliva, i pels àcids grassos poliinsaturats, la presència dels quals és rellevant en la fruita seca.

Llet i derivats: no tots són iguals. La composició nutricional de la llet i dels diferents derivats làctics varia de manera notable, en particular, si es compara amb els formatges. Això afavoreix que es pensi que no es pot equiparar el consum de tots dos aliments. El formatge és un producte derivat de la llet, considerat com un aliment proteic gras, i la seva composició bromatológica s'allunya de la llet i el iogurt, excepte les versions menys guarides, com els formatges frescos.
Existeixen altres fonts dietètiques de calci, com les sardines i els aladrocs, la fruita seca, les llavors de sèsam o les verdures de fulla verda.
La llet i els iogurts no són aliments amb una alta densitat grassa ni amb una elevada càrrega proteïca, sinó com una combinació moderada de tots dos nutrients.
• La proteïna animal, en la seva justa mesura. En atenció a l'educació alimentària del consumidor, ha de saber que l'aportació de proteïna animal pot esdevenir de la carn (amb preferència per les carns blanques enfront de les carns vermelles), el peix (blanc i blau) i els mariscs, els ous, el pernil o els formatges. A més, s'ha d'insistir en un consum setmanal de tots aquests aliments, no necessàriament diari.

Per beure: només hi ha lloc per a l'aigua. Cal prescindir de les begudes alcohòliques, encara que siguin de baixa graduació, com la cervesa o el vi, i es promociona la hidratació mitjançant el consum d'aigua, com a element insubstituïble per hidratar i calmar la set.
Els beneficis del vi o de la cervesa, (que no està exempt de riscos) es poden obtenir després de la ingesta d'altres aliments rics en antioxidants, sense el perjudici de l'alcohol.
El vèrtex pel superflu i innecessari. Els dolços, brioixeria, rebosteria, refrescs, *snacks i salses i cremes grasses (mantega, margarina, maionesa...), són aliments innecessaris per a una nutrició correcta.


ACTIVITAT FÍSICA

L'objectiu és trobar un equilibri entre la ingesta alimentària i la despesa energètica, i s'estima que el temps mínim dedicat a la pràctica d'activitat física diàriament o gairebé tots els dies és de 30 minuts.
Advoquem per un missatge d'alimentació sostenible i respectuosa amb el medi ambient i amb la cultura gastronòmica del país. Això es tradueix a promoure l'adquisició i el consum d'aliments procedents de l'entorn, així com els sistemes econòmics amb models locals d'agricultura, ramaderia i pesca.

Galería de fotos


Tornar a Àmbits d'actuació