CONSUM RESPONBLABLE I ALIMENTS DE TEMPORADA


El concepte de Consum Responsable és molt ampli, com l'és la pròpia activitat de consumir. Podem, no obstant això, sintetitzar-ho en tres blocs:
1.-Un Consum Ètic, en el qual s'introdueixin valors com una variant important a l'hora de consumir o d'optar per un producte. Fem especial èmfasi en l'austeritat com un valor en relació amb la reducció per a un consum ecològic, però també enfront del creixement econòmic desenfrenat i al consumisme com a forma d'aconseguir el benestar i la felicitat.
2.-Un Consum Ecològic, que inclou, per aquest ordre, les famoses "erres" del moviment ecologista: Reduir, Reutilitzar i Reciclar, però en el qual també s'inclouen elements tan imprescindibles com l'agricultura i ramaderia ecològiques, l'opció per la producció artesana, etc.
3.-Un Consum Social o Solidari, en el qual entraria també el Comerç Just, és a dir, el consum pel que fa a les relacions socials i condicions laborals en les quals s'ha elaborat un producte o produït un servei. Es tracta de pagar el just pel treball realitzat, tant a gents d'altres països com a les més properes, en el nostre àmbit local; es tracta d'eliminar la discriminació, ja sigui a causa del color de la pell o per diferent origen, o per raó de gènere o religió; es tracta de potenciar alternatives socials i d'integració i de procurar un nou ordre econòmic internacional.

PRODUCTES DE TEMPORADA
Consumir aliments de temporada és sempre una idea sana, més econòmica i beneficiosa per al medi ambient.
Els aliments de temporada es conreen en sòls rics, amb les condicions climàtiques adequades i completant el seu calendari natural. Ofereixen la millor aportació nutricional, ja que en el moment de la seva recol·lecció mantenen intactes totes les seves propietats (millors qualitats organolèptiques: olor, sabor, textura, etc.).
També els aliments de temporada solen ser els més econòmics. Les collites (en fruites i verdures) i el cicle de reproducció dels animals (en peixos i carns) permeten que, durant un període concret de l'any, la disponibilitat en les tendes d'aquests productes sigui major. Pel que en augmentar oferta, el preu disminueix.
A més en produir i consumir aliments de temporada es contribueix a respectar el medi ambient. En respectar el cicle natural i la zona de producció dels aliments, s'evita la implantació de monocultius intensius que esgoten la terra. En consumir productes de temporada es facilita que aquests provinguin de l'activitat agrícola local. D'aquesta manera s'eviten els impactes ambientals derivats del transport de llargues distàncies i de la producció agrícola intensiva.

Què pots fer tu?
• Consumeix aliments frescos i naturals de temporada, de productors locals i amb mínim embalatge.


Gener:  Api, carxofes, espinacs, coliflor, cols de Brussel·les, endívies, bledes, cols,enciam, escarola. Taronja, mandarina, plàtan.
Febrer: Api, carxofes, espinacs, coliflor, cols de Brussel·les, endívies, enciam, escarola. Taronja, mandarina, plàtan..
Març: Api, carxofes, espinacs, coliflor, cols de Brussel·les, endívies, enciam, escarola, espàrrecs. Taronja, mandarina, comencen els maduixots.
Abril: Carxofes, espinacs, coliflor, espàrrecs, patates noves, mongetes verdes, primeres pastanagues. Taronja, mandarina, maduixots.
Maig: Carxofes, coliflor, espàrrecs, faves, mongetes verdes, cogombre, escarola. Maduixots, maduixes, primeres cireres.
Juny: Carxofes, coliflor, espàrrecs, faves, mongetes verdes, cogombre, escarola, enciam, pèsols. Maduixots, maduixes, cireres, préssecs, albercocs, ametlles, peres de Sant Joan.
Juliol: Mongetes tendres, albergínies, pebrot, tomàquet, cogombre, escarola, enciam, espinacs. Cireres, préssecs, figues, meló, síndria.
Agost: Mongetes tendres, albergínies, pebrot, tomàquet, cogombre, api, espinacs. Pomes, peres, préssecs, figues, avellanes, raïms, prunes.
Setembre: Mongetes tendres, albergínies, pebrot, tomàquet, cogombre, api, espinacs. Pomes, peres, préssecs, figues, avellanes, raïms, prunes.
Octubre: Mongetes tendres, albergínies, pebrots vermells, pebrots verds, tomàquet, cogombre, api, espinacs, cols de Brussel·les, carabassa, bolets. Raïms, peres, meló, pomes, peres.
Novembre: Col·les de Brussel·les, coliflor, pebrots vermells, pebrots verds, mongetes verdes, api, carabassa, bolets. Pomes, peres, taronges, mandarines, castanyes, *boniatos, raïms.
Desembre: Col·les de Brussel·les, coliflor, pebrots vermells, pebrots verds, mongetes verdes, api, escarola, carabassa, bolets. Taronges, mandarines, plàtans, raïm

Galería de fotos


Tornar a Àmbits d'actuació