Barrejar begudes energitzants i alcohol pot produir intoxicacions agudes

Data: 14-10-2013 - Categoría: Salut

Alerten sobre la combinació de begudes energitzants i alcohol
Les begudes energitzants (Red Bull, Burn, Monster, etc.) son excitants i contenen una gran quantitat de cafeína i altres components igualment excitants com la guaranina, el gingseng i la taurina  que units a un depressor del sistema nerviós central com és l’alcohol pot provocar una síndrome d’ansietat, taquicàrdia, períodes d’agressivitat, disnea i pujades de tensió.

La cafeïna estimula el sistema nerviós central i cardíac, facilita l’alliberament de catecolamines, com l’adrenalina i la dopamina, i estimula la vasodilatació, mentre la taurina incrementa la contractilitat cardíaca. Aquest tipus de begudes també presenten inositol, que potencia l’acció de la cafeïna i de la taurina. L’alcohol, per la seva banda,  potencia la acció de la taurina, que incrementa la contractilitat cardiaca, i augmenta la vasodilatació que provoca la cafeína.
Aquest consum combinat pot donar com a resultat intoxicacions agudes, fins i tot en quantitats moderades, pot patir nàusees, vòmits i tremolor en les parpelles, els braços i les mans.
Cal recordar que les begudes energitzants estan contraindicades per a persones amb malalties cardíaques, hipertensió arterial, trastorns cerebrals neurològics, embarassades, menors de 16 anys i diabètics.
El consum de begudes energitzants combinades amb alcohol ha esdevingut una pràctica barata i popular entre la joventut per evitar la ressaca i poder estar de festa fins a la matinada. Abans de prendre-les, però, cal conèixer les reaccions adverses d’aquestes begudes, les contraindicacions, la idiosincràsia personal i les associacions perilloses, com l’alcohol.
A alguns països com els Estats Units, França o els països nòrdics, està prohibit el consum de begudes energitzants per als menors de 18 anys, però que a Espanya fins tot els supermercats tenen marques blanques d’aquests productes.

Font: Dra. María Luisa Iglesias. Revista Medicina Clínica